Calendar Reasoning Notes, Tricks Concepts and Questions, explained in Hindi with PDF download. Useful for SSC CGL, CPO, CHSL, RRB, UPSSSC PET, NRA CET and other Govt Job Competitive Examinations.

### Days and Week

One week includes following 7 Days :

Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday

सोमवार, मंगलवार, बुधवार, गुरुवार, शुक्रवार, शनिवार, रविवार

The days repeat itself after completion of week.

### Odd Day (विषम दिन)

The remaining days after calculated Completed weeks are odd days. It can be find by divide the number of days from the 7, remainder is Odd Days.

पूर्ण सप्ताह के गणना, बाद शेष दिन विषम दिन हैं। यह दिनों की संख्या को 7 से विभाजित करके पाया जा सकता है। शेष दिन विषम दिन है।

Days of the week start from Monday (1 Jan 0001 was Monday) , Therefore, 1 odd day means Monday.

Odd Day | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7/0 |

Day | Mon | Tue | Wed | Thu | Fri | Sat | Sun |

**Tricks – Odd days in a Week -‘0 ‘**

Add or Subtract 7 from any day, you will find same day.

Like 1 July 2020 is Wed, 8 July 2020 ?

1+7 = 8, Therefore, 8 July 2020 is Wednesday

### Odd days in Months

Months | Days | Odd Days |
---|---|---|

Jan, March, May, July, August, October, December | 31 | 3 |

February Normal Year | 28 | 0 |

February Leap Year | 29 | 1 |

April, June, September, November | 30 | 2 |

### Normal Year

- Normal year, which is not divisible by 4 is a Normal Year, However in Century year like 100, 200, 1900, 2000, it should not be divisible by 400.
- That means 1900 is divisible by 4 and we may think it a leap year, but it is century year (last two digits 00), we have to divide it by 400.

Hence, it is Normal Year. - Normal Year = 365 day = 52 weeks + 1 day ( 1 Odd Day)

February – 28 days

### Leap Year

Leap Year = 366 days = 52 weeks + 2 day ( 2 odd days)

February – 29 days

Example : Which of the following is a leap year

(a) 2021, (b) 2022 (c) 2023 (d) 2024

Answer : (d) 2024 is divisible by 4, therefore it is a Leap Year

### Tricks Calendar Reasoning: First and Last day of a year

**In a Normal Year **

1 st day of the year = Last days of the year

1 Jan and 31 Dec will be same day

Example: 1 Jan 2022 is Saturday, and 31 Dec 2022 is also Saturday

What will be 1 Jan 2023 ?

Normal Year Sat +1 = Sunday

**In Leap Year **

31 Dec is 1+ 1st Jan Day

Example 1 Jan 2024 is Monday, 31 Dec 2024 = Monday+1 =Tuesday

## Months with Same days

When the Number of odd days between any two months in a year is ‘0’, the day of the dates will be same.

जब वर्ष में किसी भी दो महीने के बीच विषम दिनों की संख्या ‘0’ होगी, तो तिथियों का दिन समान होगा।

Normal Year | Jan-Oct | Feb-March | Feb-Nov | Mar-Nov | Apr-Jul | Sep-Dec |

Leap Year | Jan-Apr | Jan-Jul | Feb-Aug | Mar-Nov | Apr-Jul | Sep-Dec |

### Odd days in 100 and 400 Years

Years | Normal Years | Leap Years | Odd Days |
---|---|---|---|

2001-2100 | 76 (OD-76) | 24 (OD-48) | 76+48=124/7 (5 OD) |

2101-2200 | 76 (OD-76) | 24 (OD-48) | 76+48=124/7 (5 OD) |

2201-2300 | 76 (OD-76) | 24 (OD-48) | 76+48=124/7 (5 OD) |

2301-2400 | 75 (OD-75) | 25 (OD-50) 2400 Century year a Leap Year | 76+48=125/7 (6 OD) |

2101- 2400400 Years | 5+5+5+6 =21 (0 OD) |

### After 400 Years Calendar repeat itself

1 Jan 2001 – Monday

1 Jan 2401 will Monday

1 Jan 1601 was Monday … etc

### Odd days in Century and Last Day

Century | Odd Day | Last Day 31Dec | First Day 1Jan |
---|---|---|---|

100, 500, 900, 1300, 1700, 2100.. | 5 OD | Friday | Monday |

200,600, 1000, 1400, 1800, 2200 .. | 5+5=10 =3 OD | Wednesday | Saturday |

300,700,1100,1500,1900,2300.. | 5+5+5 =15 = 1 OD | Monday | Thursday |

400, 800,1200, 1600,2000,2400.. Century Leap Year | 5+5+5+6 =21 = 0 OD | Sunday | Tuesday |

### Type 1: Day and Month same Year Different

**12 March 2018 is Sunday. What will be 12 March 2022 ?12 मार्च 2018 रविवार है। 12 मार्च 2022 क्या होगा?**

Solution :

2018 NY -1

2019 NY -1

2020 LY- 2

2021 NY-1

OD -5 , Sunday +5 = Friday

**Trick **: 2022- 2018 = 4 Year + 1 LY = 5

**23 March 1835 is Sunday. What will be 23 March 1882 ?23 मार्च 1835 रविवार है। 23 मार्च 1882 क्या होगा?**

**Solution**

1882-1835 = 47 years + 12 LY = 59/7 = 3 OD

Sunday + 3 = Wednesday

**NOTE :** To calculate LY : LY after 1835 is 1836

LY after 1884

1884 – 1836 = 48/4 = 12 LY

### Type -2 : Date and Year Same Month Different

**04 March 2011 is Sunday. What will be 04 August 2011 ?04 मार्च 2011 रविवार है। 04 August 2011 क्या होगा?**

**Solution**

Odd day of Mar -3, Apr-2, May-3, Jun-2, July-3 = 13/7 = 6 OD

Sunday +6 = Saturday

**Note :** August OD will not be counted.

### Type 3: Month and year Same Date Different

**04 March 2022 is Friday. What will be 30 March 2022 ?04 मार्च 2022 -Friday है। 30 March 2022 क्या होगा?**

Number of days = 30-4 = 26 /7 = 5 OD

Friday +5 = Wednesday

**Note : **Friday (5) +5 = 10/7 = 3 (Wed)

### Type 4: Date, Month, Year all different

#### Example 1: **11 July 2020 is Saturday, what will be 22 October 2028**

Years : 2028 -2020 = Year- 8 + LY- 2 = 10 , OD -3

Month : July – 3, Aug-3, Sep-2 =8, OD -1 ( Oct will not be counted)

Date : 22-11 = 11, OD = 4

Total OD = 3+1+4 =8 , OD =1

Therefore, Sat +1 = Sunday

#### Example 2: **15 March 2021 is Monday, What will be 12 July 2023.**

Year : 2023-2021 = 2 +0 (LY) = 2 OD

Months : March (31-15 =16) -2 OD, Apr-2, May-3, June-2, July 12 – 5 OD

Months OD : 2 + 2 + 3 + 2 + 5 = 14 = 0 OD

Total OD : Year + Months = 2 + 0= 8 OD -2

**Therefore 12 July 2023 will be Monday + 2= Wednesday**

#### Example 3 : 14 November 2020 is Saturday, What will be the day of 26 January 2026.

Month/Year | Day | Odd Days |
---|---|---|

Nov 2020 | 30-14=16 | 2 |

Dec 2020 | 31 | 3 |

2021 Full Year NY | 365 | 1 |

2022 NY | 365 | 1 |

2023 NY | 365 | 1 |

2024 LY | 366 | 2 |

2025 NY | 365 | 1 |

Jan 2026 | 26 | 5 |

16 = 2 OD |

**Therefore, 26 January 2026 = Saturday + 2 = Monday **

### Find the Day of a back date from the given day

**When the day of a date is given and day of a date previous to it is asked. We will subtract the odd days from the given day. जब किसी तिथि का दिन दिया जाता है और उससे पिछली तिथि का दिन पूछा जाता है। हम दिए गए दिन से विषम दिनों को घटाएंगे।**

**Example: 26 January 2020 is on Sunday, What was the day on 26 January 1950.**

Years : 2020-1950 – year -70 + LY -17 = 87 –** 3 OD**

(Including – 2000 CLY, )

Note: For LY 2020 (Before Feb) – 1952 (NLY) = 68/4 =17

26 January 1950 was Sunday (0/7) – 3 = **Thursday **

**Note :** We will subtract the Odd days from the day

**Example: 10 Feb 2020 is on Monday, What was the day on 25 December 1918.**

Dec 2018, 31 – 25 = 6 OD

Year 2019 NY = 01 OD

Jan 2020 31 days = 3 OD

Feb 2020 , 10 days = 3 OD

Total OD = 6+1+3+3=13 = 6 OD

**25 December 1918** was (Monday – 6) =** Tuesday **

Note : Monday 1+7 – 6 = 2nd day of week

### Find the day of a given date

**Example 1 :** **What was the day on 15 August 1947**

Completed Year upto 15 Aug 1947 = 1900 + 46

Century (1900 years ) Odd days = **1 OD **

46 (Years)+ 11 (LY)= 57 = **1 OD**

Completed Months of 1947 (NY): Jan-3, Feb-0, Mar-3, Apr-2, May-3, Jun-2, Jul-3,

Total OD = 16 = **2 OD**

Day of August-15 = **1 OD**

Total OD = Century –**1** + 46 Years –**1** + Months **2** + Days –** 1** =** 5 OD**

**15 August 1947 was Friday** (5 th Day of week)

(Note : Odd day for 300,700,1100,1500,1900,2300.. Century is 1

and Number of LY – 1948 – 1904 = 44/4 =11)

**Example 2: Birth date of a student is 25 March 2004, Find the day of that day. **

Completed Year : 2000 + 3

Century multiple of 400, code is 0, LY -0

Odd Day = 0 (C Code) + 3 (years) + 0 (LY) =3 OD

Completed Months of 2004 (LY): Jan-3, Feb-1 , = 4 OD

Days 25 = 4 OD

Total OD = 3+4+4 = 11 = 4 OD

**25 March 2004 was the Thursday (4 th day of week)**

### Extra Questions

Q 1: **Ravi went to see a Movie, 9 day before. He see the Movie only on Friday. Today is what Day of week. **

Today = Friday + 9 = Friday + 2 OD = **Sunday **

Q 2: **29 Feb is Monday. what day was on 11 February.**

29, 22, 15 and 8 Feb Monday

8+3 = 11, Monday+3 = **Thursday **

Q 3 : **If this year is a Leap Year and 1 January is Monday. After How Many year 1 Jan will be on Monday. **

This Year LY – 1 Jan – Mon

After 1 Year NY – 1 Jan Wed (2 OD of previous Year)

After 2 Year NY – 1 Jan Thu (1 OD of previous Year)

After 3 year NY – 1 Jan Fri (1 OD of previous Year)

After 4 Year LY – 1 Jan Sat (1 OD of previous Year)

After 5 Year NY – 1 Jan Monday (2 OD of previous Year)

After 5 Year – (The total of Odd days is 7 Means Monday)

**Alternate Method **

Add the Odd day of years till it become 7 or multiple of 7.

2 LY + 1 NY + 1 NY + 1 NY + 2 LY = 7 (After 5 years)

Q 4: **Ram celebrated his 4th birthday on 29 Feb 2020. When he was born. **

4 Birthday 29 Feb 2020

3 Birthday 29 Feb 2016

2 Birthday 29 Feb 2012**Ram Birth Date 29 Feb 2008**

Thanks Friend, I hope you enjoyed the Calendar Concepts and Tricks topic of Reasoning for Competitive Examination.

### Calendar Questions for Practice :

**PDF Download: Calendar Concepts and Tricks Reasoning**

**Download Calendar Reasoning Tricks, Concepts, Questions and PDF**

Rahul Bhandari15 Aug 1947 will be Friday… plz check your answer.

architThanks Rahul 15 Aug 1947 was Friday

Ajgood